Små Cat-gravere med alt samlet i elektriske joysticks

08-04-2019

Danske Pon-folk får mange nyheder at præsentere for danske gæster på Bauma – også en koncept-model der viser drømmen om fremtidens læssemaskine

De danske Caterpillar-specialister fra Pon Equipment får for alvor lejlighed til at slå ud med armene og præsentere nyheder, når de tager imod danske gæster på maskinkæmpens stand på Bauma i München. Cat ruller frem med stribevis af nye maskiner og nye modeller. Og såmænd også med en maskine, der slet ikke eksisterer, og som måske aldrig kommer til det, men bedst kan karakteriseres som drømmen om fremtidens læssemaskine.

”Der er tale om en Caterpillar 906M, som er en konceptmaskine, der får verdenspremiere på Bauma. Betegnelsen konceptmaskine fortæller, at der end ikke er tale om en prototype. Derimod en maskine, som viser den mulige fremtidige løsning på læssemaskiner i den størrelse. Nemlig 5,5 til 6,5 tons-klassen. Måske bliver maskinen inden længe en realitet, som vi også kan sælge. Måske tegner den bare nogle tendenser og retninger. Det nuværende koncept er en lithium-ion batteripakke, der lades via 400 V netværk og givfer samme performance som en dieseldrevet 906M”, forklarer produktchef Bo Mikkelsen hos Pon Equipment.

906M er helt og aldeles elektrisk. En maskine, som ikke gør i hybridløsninger, men udelukkende klarer sig ved egne batteriers hjælp.

Til gengæld er der ingen tvivl om striben af andre nyheder fra Cat, som på Bauma 2019 øger sit udstillingsareal til 10.000 kvadratmeter. Der skal være plads til ikke færre end 65 maskiner, og en solid del af dem vises for første gang.

 

Ny minigraverserie

Det gælder en ny serie af minigravere, hvor der går helt joystick i løjerne. Maskinerne leveres med pedaler i bunden og styrestænger, som maskinføreren kan sidde og rykke i på den kendte manér. Men såvel pedaler som stænger kan i virkeligheden bare fjernes og dermed sikre bedre ben- og fodplads til manden i sædet. Al styring kan nemlig foregå med joystickene.

”Maskinerne for elektriske joysticks, så maskinføreren selv kan lave sine egne indstillinger af funktioner, der passer til opgaverne. Da joystickene ikke har hydraulikslanger, men er elektriske, bliver der mindre støj og varmeudvikling i kabinen. Det er ret specielt, at styringen af undervognen også er flyttet op i joystickene på de små maskiner, så føreren kan styre både undervogn og dozerblad via joystikkene”, siger Bo Mikkelsen.

Totalt præsenterer Caterpillar fem nye modeller fra 1500 til 2200 kg, og de fem bliver faktisk til syv versioner, da to af dem både fås med eller uden kabine og med eller uden udskydelig undervogn. En af maskinerne en Compact-Radius, som holder bagenden inden for lavebåndene.

”Alle nye maskiner er naturligvis med Stage 5-motorer, og de har tipbare førerkabiner, som sikrer nem service”, siger produktchefen.

 

Tre nye lidt større

I afdelingen for de lidt større gravemaskiner byder Caterpillar på tre nyheder, som Bo Mikkelsen vurderer har interesse for danske entreprenører. Den kendte 8,5 tonser 308E2 CR kommer i en ny version, og så lancerer Cat to helt nye maskiner i skikkelse af en 309- og en 310-model.

”309’eren er en ny, boostet model af 308 med væsentligt stærkere hydraulisk udtag. Den nye 308 CR, som afløser 308E2 CR, kan levere 131 liter pr. minut på ekstraudtaget, afhængig af hvad der er gang i til maskinens øvrige funktioner. Den nye 309 CR præsterer 140 liter pr. minut uafhængigt af hvad maskinens øvrige funktioner bruger”, forklarer Bo Mikkelsen.

Begge maskiner er med swingbom og med mulighed for VA-bom.

310 er en helt ny maskine, som Bo Mikkelsen forventer sig meget af i et segment, der er stigende for denne størrelse maskine.

I det større segment af gravemaskiner benytter Cat lejligheden i München til at vise tre nye maskiner frem, som faktisk allerede er på det danske marked. Det seneste års tid har Pon Equipment solgt Cat 323 på 26 tons, og også den nye generation af 32,5 tons maskinen 330 og Cat 336 på 37,8 tons langes nu over disken i Skejby og Brøndby.

”Vi er nok lidt tidligt ud, for det er faktisk første gang, maskinerne fra New Generation-serien vises på en international messe”, siger produktchef Bo Mikkelsen.

 

Dieselelektrisk dozer

De danske Cat-folk ser også frem til at møde nye Caterpillar-dozere på Bauma. Dels en ny model D6, men også – og ikke mindst – den nye D6 XE, hvor XE betegner, at der er tale om en maskine, der på forskellige måder er designet til at bruge mindre brændstof.

”D6 XE er en dieselelektrisk dozer og faktisk verdens første dieselelektrisk dozer med høje finaledrev. Brændstof-effektiviteten øges med op til 35 procent. Maskinen kan udstyres med Trimble Earthworks-maskinstyring, og vi har rigtig store forventninger til den. Dieselelektriske dozere er ikke nye for os, da vi for snart ti år siden introducerede D7E, som også er dieselelektrisk. Den kører der i øjeblikket fire af i Danmark og i Grønland”, siger Bo Mikkelsen.

Ikke alle Cat-nyheder i München er tonstunge og gule. Pon-folkene forbereder sig på også at slå et voldsomt slag for kundeportalen My.Cat.com, som er fuld af informations- og servicemuligheder. Portalen kan blandt andet give maskinejere og -bruger direkte adgang til Pons systemer for reservedele og information om den enkelte maskine.

”Kort beskrevet handler det om mere integrering af mand, maskine og forhandler. Systemet rummer såvel onboard- og offboard-teknologi. Med Advanced Productivity kan man trække rapporter ud på alle dele, ikke alene af maskinen, men også dens produktion. Det giver maskinføreren og entreprenøren for at lave produktionsrapporter og tydeligt se, hvor og hvordan der kan forbedres”, siger Pon-produktchef Bo Mikkelsen.


Billedtekster:

1.

Produktchef Bo Mikkelsen belaver sig så småt på at sige farvel til styrestænger og fodpedaler i minigraverne. Den nye serie kan styres helt og holdent med joysticks. Maskinerne leveres dog med pedaler og stænger, som så kan fjernes, hvis maskinføreren ønsker det.

2.

Der bliver bedre plads til fødderne i minigraverne, hvis de ikke længere skal dele bunden med styrestænger og pedaler.

3.

Allerede ankommet til Pon Equipment i Skejby, konstaterer Bo Mikkelsen. På Bauma præsenteres 336’eren for første gang på en international messe i Europa.

4.

Cat 309 byder på masser af hydraulisk power med 140 liter pr. minut. Og det uanset hvor meget, øvrige funktioner har behov for.

5.

Der er store forventninger til de nye Cat-dozere hos folkene hos den danske importør, Pon Equipment.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk