Artikel fra maj 2023
Læs hele avisen

Tekstilbranchen skød gang i pladevibratorerne i Ikast

17-05-2023
Del artikel på


I år er det 60 år siden, Helmer Zülau startede Zülau Maskinfabrik – nu er han 85 år og still going strong

Da tekstileventyret var på sit højeste i Ikast, begyndte pladevibratorerne at brumme. Der var ikke en gade i Ikast, som ikke havde en tekstilfabrik eller to. Maskinerne snurrede, og de snurrede godt og lystigt. De gode tekstilkøbmænd i det midtjyske vidste nemlig, at grejet skulle fungere optimalt og holdes i orden. Det blev maskinerne så, for byen havde også virksomheder med forstand på at reparere det tunge grej, når der var behov.

I dag er tekstilproduktionen historie. Maskinerne snurrer ikke længere. Men det gør til gengæld de pladevibratorer, der blev skudt i gang, da der var gang i tekstilerne. Og manden, der byggede den første Ikast-pladevibrator og trak i startsnoren, møder fortsat på fabrikken hver dag.

Han er nu 85 år, og Helmer Zülau kan markere, at det er 60 år siden, han startede sin virksomhed, Zülau Maskinfabrik.

 

Tekstilerne gav en god start

”En stor flok tekstilfabrikanter gav os en god start. Den førende var nok Midtjydsk Farveri, som var en af byens største arbejdspladser. De nåede lige at investere 40 millioner kroner kort før, de måtte dreje nøglen om. Mange af fabrikkerne fra dengang er i dag borte som dug for solen. En af dem var i træindustrien med 300 ansatte i to-holds skift. Flere af fabrikkerne havde en mand fra firmaet Zülau næsten heltidsbeskæftiget. Maskinerne skulle jo holdes køren”, forklarer Helmer Zülau.

”I alle årene har vi haft en egenproduktion, hvor pladevibratorer har været med fra dag ét. Gennem 40 år var også opretterudstyr en stor artikel, som vi solgte til hele verden. I år 2000 trådte nye EU-regler i kraft og stoppede det”, siger Ikast-fabrikanten.

Han lægger ikke skjul på, at pladevibratorerne har en særlig plads i hans hjerte. Den første pladevibrator med Zülau-navnet blev en realitet, da Helmer Zülaus far skubbede til ham og bad ham om at konstruere en solid og effektiv pladevibrator. Zülau senior var en af Ikasts helt store murermestre, som kom til at bebygge hele gader i den midtjyske by.

 

Det skulle være Honda

”Jeg konstruerede en vibrator og satte en Briggs & Stratton-motor på den. Den holdt ikke. Så fortalte en mekaniker mig om Honda-motorer, som vi så prøvede i stedet. Siden har vi kørt med Honda, og når vi får nye forsyninger motorer hjem, er det en container ad gangen”, fortæller Helmer Zülau.

Maskinfabrikken har fire pladevibrator-modeller på menuen. Dels den 80 kg tunge model 80-40 og dels den 120 kg tunge model 120, som fås både med faste hjul og med luftgummihjul. Topmodellen er imidlertid ZA 80, der som navnet antyder vejer 80 kg.

”Den er vi særlig stolte af. ZA 80 er speciel ved, at den har indbygget vandtank i kroppen. Derfor kan den som en ekstra feature anvendes til reparation af asfalt. Maskinen kan naturligvis også fint klare andre opgaver, som sammenstampning af sand, grus, knust beton og trykning af belægningssten. Men vi har altså lavet den specielt med henblik på asfaltarbejde, og den er noget af et hit”, siger Helmer Zülau, som ikke har kendskab til andre danskproducerede pladevibratorer med vandtank.

 

56 år gammel pladevibrator

For ganske nylig fik Helmer Zülau en ganske særlig oplevelse, da en blot 22 år ung mand kom ind i maskinfabrikkens butik på Grøddevej i det sydøstlige Ikast. Han ville købe en Zülau-pladevibrator og fortalte, at han ganske vist allerede havde én. Den havde han købt brugt – og den var 56 år gammel.

”Han havde købt af den oprindelige ejer, som havde haft maskinen fra ny. Den så faktisk fin ud og fungerede også, som den skulle. Vi ville naturligvis gerne købe den gamle maskine af ham, men det fik vi nu ikke lov til. Den unge mand havde hurtigt fået et helt særligt forhold til pladevibratoren, som jo må være en af de allerførste, vi har lavet. Så han beholdt sin maskine, men lovede, at vi må låne den, hvis vi kan bruge den i forbindelse med udstillinger”, siger Helmer Zülau.

Pladevibratorerne fylder godt både i bevidstheden og i ordrebogen hos Zülau Maskinfabrik. Men virksomheden har også en række andre markante maskiner i produktkataloget.

 

Slagsakse og afrettere

Gennem mange år har sammenklappelige slagsakse for håndværkere til klipning af skotrender og tyndplade til alle former for inddækning også været en Zülau-specialitet. Tilmed har slagsaksene generet en ganske stor eksport.

Blandt de seneste skud på produktstammen er firmaets sandafrettere i forskellige størrelser, som har fundet plads i mange anlægsfirmaer.

”Nogle produkter har deres tid og udfases på et tidspunkt. Så kommer der nye til. Vi har altid fundet nye opgaver, og i dag er vi glade for de nyere virksomheder, som vi er leverandør til. Herunder også de største inden for vind-industrien”, siger Helmer Zülau.


Billedtekster:

1.

Helmer Zülau med den 80 kg tunge model ZA 80, som har integreret vandtank og er specielt udviklet til også at kunne lave asfalt-arbejde.

2.

Helmer Zülau ved fabrikken i Ikast, hvor det klart fremgår, at der er 60-års jubilæum i år.

3.

Der produceres pladevibratorer i lange baner på virksomheden i Ikast, hvor grundlæggeren stadig har sin daglige gang, selv om det er en del år siden, han slap tøjlerne. I dag er det Helmers Zülaus sønner Mogens og Palle, der er ved roret.

4.

Sandafrettere er et af de nyere produkter i Zülaus produktpalette.

5.

Helmer Zülau – 85 år og still going strong i virksomheden, som han skabte for 60 år siden.

6.

Den har 56 år på bagen og må helt klart være fra et af de første kuld Zülau-pladevibratorer.

Læs mere på

Måske er du også interesseret i..

Maskin- & Materiel Magasinet · Telefon 20 86 44 99 · E-mail: redaktionen@mmm-online.dk